uw rechten op de werkvloer

Als werknemer heeft u een aantal rechten en de werkgever een aantal plichten maar wat zijn die precies
hieronder vind u een rijtje met enkele rechten en plichten

 Minimumloon

Je werkgever mag nooit minder salaris geven dan het minimumloon, plus 8 procent bruto van je jaarsalaris als vakantiegeld. Als hij dit niet doet is uw werkgever strafbaar. U mag wel meer verdienen dan het minimumloon. Het minimumloon word uitgerekend door uw leeftijd en door het aantal uur wat in uw contract staat
Werktijden
Uw werkgever moet u de hoeveelheid uren geven dat in uw contract staat. Hij/Zij mag u meer uren geven maar hieraan zijn ze niet verplicht. Uw werkgever kan wel uw werktijden veranderen maar u hoeft daar niet altijd mee akkoord te gaan.

Contract & cao

In uw contract staan alle afspraken die u heeft gemaakt met uw werkgever. Daar staan de hoeveelheid uren in die je mag werken, begin-en einddatum , functieomschrijving en uw loon. Lees deze goed door veel van uw vragen staan al geschreven in uw arbeidsovereenkomst. Wanneer je pas begonnen bent bij een nieuwe werkgever en hij heeft nog geen contract opgesteld. dan is hij verplicht om dit binnen een maand na start vast te leggen. In die periode zijn mondelinge afspraken ook geldig maar het is verstandiger om schriftelijke afspraken te maken voor dat je begint met je nieuwe baan.

Vakantie & vrije dagen

Aantal vakantiedagen
Je hebt recht op 4 weken vakantie. Dit houd in dat je 4 werkweken vrij heeft bijvoorbeeld u werkt 36 uur dan heeft u recht op 4 x 36 uur = 144 uur. Dit zijn de wettelijke vakantiedagen. U heeft recht op dat uw loon word doorbetaald. De wettelijke vakantiedagen kun je niet laten uitbetalen zolang de arbeidsovereenkomst duurt. Dit is in tegenstelling tot de bovenwettelijke vakantiedagen. Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die u van uw werkgever er bovenop krijgt. hiervoor kunt u afspraken maken met uw werkgever maar ze worden ook besproken in de cao. U kunt uw dagen ook inruilen voor geld. Geef uw vakantiedagen optijd aan uw werkgever is dan wettelijk verplicht u vrij te geven.

Feestdagen

Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.Op nationale feestdagen is het niet wettelijk bepaald of u moet werken of vrij bent dit staat al vaak vermeld in uw cao of wat is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dat geldt ook voor toeslag op nationale feestdagen. Of je voor een toeslag in aanmerking komt is afhankelijk van wat erover in de cao of in de arbeidsovereenkomst staat.
Deze nationale feestdagen zijn:
Nieuwjaarsdag,Goede Vrijdag , Eerste paasdag, Tweede paasdag,Koningsdag, Bevrijdingsdag – alleen vrije dag in lustrumjaar (1 x in de 5 jaar), Hemelvaart,Eerste pinksterdag, Tweede pinksterdag, Eerste kerstdag,Tweede kerstdag

All-in loon

All-in loon betekend dat je vakantiegeld elke maand bovenop uw salaris komt.
De werkgever mag alleen vakantiedagen uitbetalen als de cao dat toestaat en als u in
gelegenheid wordt gesteld.

Veiligheidsvoorschriften

Uw werkgever moet er voor zorgen dat er veiligheidsmaatregelen zijn
getroffen zodat u uw werk veilig kan uitvoeren. De werkgever is

verantwoordelijk voor een veilige werkvloer.

Enkele veiligheidsvoorschriften waaraan het bedrijf zich moet houden zijn:

● Uw werkplek moet brandveilig zijn
● bescherming waar nodig is zoals: een helm, schoenen met een stalen neus ,een mondkapje ,veiligheidskleding , gehoorbescherming .
● Maatregelen tegen RSI: je bureau en tafel moeten verstelbaar zijn.
● Lift hulpmiddelen bij het tillen van materiaal zwaarder dan 20 kg.